Sorry :(
Nu kommer inte jag blogga på ett par dagar för jag ska bort , men sen efter det blir det fullfart igen :)
Tänkte att ni skulle få ge lite tips på vad jag ska baka eller förbättra med bloggen :)
^
Komentera :)
eget påhittat filmjölksbröd
Dagens recept :
Ett eget påhittat bröd :)
Ingredienser:
6 ½ dl filmjölk
1 ½ dl sirap
7 dl rågmjöl
2 dl havregryn
2 tsk brödkrydda
2 tsk malen fänkål
2 tsk bikarbonat
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
Såhär gör du !
sätt ugnen på 175 grader.
pensla 2 formar med olja och strö med havregryn.
Blanda filmjölk med bikarbonat.
Tillsätt kryddorna.
Häll sedan i solroskärnorna, linfröna, mjölet och havregrynen.
Rör ihop.
Häll i sirapen och rör om ordentligt.
Fördela smeten i formarna .
Ställ in i ugnen i 1 timme .
Låt bröden svalna i formarna en stund , sedan vänder du dem på bakgaller och låt dem svalna lite till.
Choklad muffins
Dagens recept :
Ett påhittat recept av mig .
Chokladmuffins med sting av kanel :)
Ingredienser:
2 ägg
2 ½ dl socker
1 krm salt
3 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
sätt ugnen på 200 grader.
vispa ihop ägg och socker.
Tillsätt bakpulver , kanel , salt , vaniljsocker och kakao.
Rör ihop till en jämn smet.
häll sedan i mjölet och det smälta smöret.
Rör ihop och lägg upp i muffinsformar.
Stoppa in i ugnen i 15-20 min.
dem kommer vara kladdiga när du tar ut dem , men när dem svalnat blir det super.
Låt svalna och njut :)
Musli bars
Dagens recept:
Jag har kommit på receptet själv :)
Tänkte börja med lite mellanmål :)
Här kommer ett jätte nyttigt alternativ.
Ingredienser:
3 dl färdigmusli ( gärna med lite frukt i så blir det extra gott )
2 msk kokos
1 msk honung
1 ägg vita
Gör såhär:
sätt ugnen på 225 grader.
Mät upp ingredienserna och rör om.
Ta fram en liten plåt med kanter.
Klä den med bakplåtspapper.
häll ner röran i formen .
stoppa in den i ugnen i 5-10 min.
Ta ut och låt svalna .
skär i bitar och ät :)
Sjukt goda och nyttiga :)
Bara att frossa :)
Raberpaj ( mitt egna recept )
Dagens recept:
Jag har kommit på det här själv :P
Ingredienser :
Smuldegen:
150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
Fyllning:
5 stjälkar rabarber
2 msk potatismjöl
1 tsk kanel
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med smulpajen.
Skär smöret i små bitar , lägg dem i en bunke .
Häll över alla ingredienser och rör ihop till en smulig deg.
Skala rababern.
Skär sedan rabarbern i skivor 1-2 cm stora.
Lägg dem i en form.
Strö över socker och potatismjöl och blanda ihop.
Strö över smuldegen jämt över rabarbern.
Lägg in pajen i ugnen i 20 - 25 min .
Klart
Enkelt och gott :)
Frukt sallad
Dagens recept:
Här kommer ett mycket enkelt och nyttigt och gott recept.
Du kan göra precis som du vill mixa vilka frukter du vill :)
Tips , blanda i nötter och andra goda saker också.
Ingredienser:
1 nektarin
1 clementin
1 dl blåbär
2 msk kokos
gör såhär :
Skala clementinen.
Dela den i klyftorna , skär klyftorna på hälften.
lägg det i en skål.
Skär nektarinen i små bitar.
häll över blåbär ock kokos och rör om.
Super gott :)
Baguetter med tomat och oliver
Dagens recept:
25 g jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 msk olja
1 msk oregano
2 st pressade vitlöksklyftor
13 dl fullkornsvetemjöl
1 dl hackade soltorkade tomater
1 dl hackade svarta oliver
Så här tycker jag att du ska göra :
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt .
Rör ner vattnet i jästen så att jästen löser upp sig.
Häll i salt , olivolja , oregano , vitlök och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop degen riktigt ordenligt.
Knåda in tomater och oliver i degen.
Låt jäsa under duk i 1 timme.
Lägg upp degen på mjölat bord.
MEN du får inte knåda degen.
Dela degen i fyra delar.
Forma till baguetter ( alltså avlånga bröd )
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Pudra över lite mjöl och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i ca 15 minuter.
Låt dem svalna på galler utan duk !
Hallon sylt
Dagens recept:
Ett riktigt lätt recept kommer nu.
Ingredienser :
1 L hallon
0.4 kg sylt socker
1 vaniljstång
Gör såhär
Koka upp hallon med sockret , lägg i vaniljstången och låt det koka.
Lägg det i glas skålar och stäng locket .
Klart :)
Svar på frågor
Postat av: Therese
Gud vad gott det ser ut man blir riktigt sugen ... :S För mig blir det köpta bullar för jag suuuger på att baka.... Och en fråga till vad fotar du dina bilder med asså villken kamera !! :D
Svar :
Jag fotar med min iphone 4 mobil kamera :)
Klassiska kanelbullar
Dagens recept:
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
14 dl vetemjöl
Gör såhär:
smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en stor bakbunke.
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet,salt,socker och nästan allt mjöl.
spara lite mjöl till utbakningen.
arbeta degen tills den blir blank och smidig.
jäs degen under bakduk i 30 min.
ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
dela degen i 2 delar .
kvla ut en av delarna till en platt pannkaka typ :P
bre på smör över hela , strö över socker och kanel.
Rulla ihop degen.
Skär 24 st lika stora bullar.
gör likadant med den andra degen
Lägg bullarna i formar.
Lägg över en handduk och låt jäsa i 30 min.
rör ihop ett vispat ägg med 1 msk mjölk .
pensla på bullarn aoch strö över pärlsocker.
sätt ugnen på 240 grader.
grädda bullarna i ca 8 min :)
Lingonbröd
Dagens recept :
Ingredienser:
3 dl fullkornsvetemjöl
3 ½ dl grovt rågmjöl
½ dl solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
1 msk brödkryddor
1 dl mörk sirap
3 dl filmjölk
Gör såhär :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en 1 ½ L form , strö den med havregryn.
Blanda alla dem torra ingredienserna i en stor bunke .
Tillsätt sedan alla dem andra.
Rör om ordentligt tills det blir en kladdig smet.
Häll smeten i den smorda formen.
Ställ in den i ugnen och låt grädda i 50 min.
Tag ut formen ur ugnen.
Låt den svalna en stund.
Vänd den sedan upp och ner på ett bakgaller och ta bort formen så att undersidan också får svalna.
Svar på frågor
Postat av: amanda
några ser lite brända ut :O..
Svar:
Tack ?
dem är inte brända ...
Mini munkar
Dagens recept :)
Ingredienser:
1 ägg
1 dl socker
1 dl mjölk
25 g smör
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär :
Vispa ihop ägg och socker.
Häll i mjölken.
smält smöret.
häll i vetemjöl , bakpulver och vaniljsocker.
Häll i smöret och rör om ordentligt.
gör ca 20 st små bollar som du sedan plattar till.
Häll i matolja i en kastrull .
Värm oljan.
Fritera på låg värme.
Lägg ner ett par munkar i taget , vänd på dem så dem får färg på hela .
Lägg dem på papper så dem får rinna av lite .
Rulla dem i socker.
NJUT FÖR DEM ÄR SKIT GODA :)
Svar på frågor
Postat av: mickis
men varför bakar du om du inte äter? :)
Svar :
Därför att jag tycker att det är jätte kul :)
Svar på frågor
Postat av: amanda
äter du det du bakar i bloggen?
2011-07-09 @ 23:07:14
Svar :
Jag äter inte allt jag bakar .
Men vissa saker smakar jag på osv
Munkar !
Hmm ?
Lyckas gör man inte alltid .
Nytt recept i morgon.
Utsidan blev iallafall fin :)
Filmjölkslimpa
Dagens recept:
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl solrosfrön
1.5 dl linfrön
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0.5 dl olivolja eller matolja
0.5 dl mörk sirap
1 L filmjölk
Gör såhär:
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i smorda avlånga formar.
Grädda i ugnen i 175 grader i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och en handduk och låt svalna lite till
Lavendel och choklad skorpor
Dagens recept:
Ingredienser:
3 st äggvitor
3 st äggulor
2 dl råsocker
2 dl flagad mandel
200 g mörk hackad blockchoklad
1 dl helmandel
3 msk torkad lavendel
dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Gör såhär :
Sätt ugnen på 175 grader.
vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum.
Blanda äggulorna och sockret i en annan skål.
vänd ner äggvitan i äggulan.
Blanda ner den flagade mandeln och den hela mandeln .
Lägg ner chokladen och lavendeln och rör om ordentligt.
blanda mjölet med bakpulvret och knåda ner det i degen.
Häll sedan i mjölk och knåda lite till.
Lägg degen på ett mjölat bakbord ( eller ta köksbordet )
Forma degen till två längder och lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda i ca 35 min .
Ta ut plåten och skär längderna på snedden i ca 3 cm stora bitar.
Lägg dem på ett galler så dem kan svalna .
Rabarber och ananas kräm
Dagens recept:
Ingredienser
2 stora stjälkar rabarber
½ ananas
2 ½ dl vatten
1 msk socker
Gör såhär:
Skala och skär rabarber i små bitar .
Ställ den på spisen med ½ dl vatten.
medans det blir varmt skär ananasen i små bitar.
Lägg i resten av vattnet i kastrullen häll sedan i ananasen , låt det koka ihop lite smått.
Ta fram en stavmixer och mixa ihop smeten till en kräm.
häll i sockret och blanda om .
Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet .
Fungerar utmärkt som frukost , mellanmål samt fika :)
Grahamsbullar
Dagens recept:
det här är ett speciellt bröd som min mormor ofta brukade baka till min mamma när min
mamma var liten , det är min mammas favorit.
Ingredienser:
50 g jäst ( ett paket )
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk olja
3-4 dl vetemjöl
1 liter grahamsmjöl
1 dl matvete
200 g keso
Gör såhär :
lägg matvetet i blöt , vänta 1 timme.
smula ner jästen i en bunke.
häll över det ljumna vattnet.
rör ihop så jästen löser upp sig.
blanda ner resten av ingredienserna, men använd bara hälften av matvetet
och använd inte allt grahamsmjöl.
låt degen jäsa under handduk i 30 min.
lägg ut brödet på bordet där det ligger grahamsmjöl.
Knåda degen och dela i 24 bullar , lägg över en handduk och låt det jäsa i ytterligare 30 min.
sätt ugnen på 175 grader.
pensla bullarna med 1ägg ihop vispat med 1 msk mjölk.
strö över resten av matvetet på bullarna
när den är varm stoppa in en plåt i 10-12 min , fortsätt så till alla bullar är gräddade , låt dem svalna på galler .

Filmjölksbröd
Dagens recept:
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl solrosfrön
1.5 dl linfrön
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0.5 dl olivolja eller matolja
0.5 dl mörk sirap
1 L filmjölk
Gör såhär:
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i smorda avlånga formar.
Grädda i ugnen i 175 grader i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och en handduk och låt svalna lite till
Chocolate chip cookies
Dagens recept :
24 kakor
ingredienser:
150 g smör
3.75 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1.25 dl kakao
2.5 dl vetemjöl
100 g mörk blockchoklad
1 tsk torkad lavendel
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smör och socker poröst med elvisp.
tillsätt ett ägg i taget.
sikta samman de torra ingredienserna och rör om det med sockersmeten.
vänd i den hackade chokladen och rulla smeten till 24 lika stora bollar.
Lägg kakorna på en plåt , MAX 6 st på varje plåt
baka i 180 grader i 10-12 min.
Låt kakorna svalna på plåten.
Scones
Dagens recept :
Ingredienser :
3 dl mjölk
80 g smör
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör såhär :
Blanda mjöl , rågsikt , salt och bakpulver i en bunke.
skär smöret i små bitar och blanda ner .
Finfördela smöret till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör till en deg, men sluta när du kan forma bollar.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor ca 12-15 cm i diameter.
skär som ett kors i varje kaka och nagga med en gaffel.
pensla med ägg blandat med mjölk ,lägg på solrosfrön.
Lägg kakorna på bakplåts papper och grädda i 250 grader i ca 10 min.
Servera nygräddade med smör och ost eller nått annat gott :)
Svar på frågor
therese om
Svar på frågor:
skulle du inte kunna baka en efterätt eller nått liknande (utan nötter och frukt du vet :P )
Svar :
Klart jag kan göra det :)
Svar på frågor
amanda s om
Knickers:
är det du som tagit alla bilder??
Svar :
Ja jag har tagit alla bilder !
Knickers
Dagens recept :
Ingredienser:
350 g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 L corn flakes
1 dl kokos
300 g blockchoklad
Gör såhär :
Klä en form med bakplåtspapper 20x30 cm
Blanda jordnötssmör , socker och sirap i en kastrull.
låt det värmas på så det nästan kokar upp men på svag värme.
krossa flingorna lätt i en bunke.
Blanda de krossade flingorna med kokos.
Häll över det smälta jordnötssmör blandningen.
Bred ut det i formen .
Smält chokladen och häll den över .
Låt kakan svalna i kylskåpet tills den stelat ordentligt, skär sedan upp den i bitar .
Lätt gjord sommartårta
Dagens recept !
Ingredienser:
15 st digestivekex
75 g smör
5 dl kesella vanilj
3 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
Färska jordgubbar.
Gör såhär:
Krossa kexen och blanda dem med smält smör .
Lägg kaksmeten i en form med löstagbarkant och platta ut den.
Bred ut kesellan över pajdegen.
Vispa grädden.
Smält sylten så att den smälter .
låt sylten svalna.
rör ihop hälften av sylten med hälften av grädden.
Bred det över kesellan.
Ställ det kallt i kylskåpet en stund.
Bred sedan grädden som är kvar över kakan.
Tillslut lägger du på jordgubbssylten som blev kvar på grädden.
Stoppa in kakan i kylen eller frysen tills den stelnat ordenligt.
Lägg på några färska jordgubar sen.
Frukost frallor
Dagens recept :)
Ingredienser :
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
50 g jäst ( ett helt paket )
12-14 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull rör ner honung , salt och mjölken , värm tills det är fingervarmt.
smula jästen i en bakbunke och häll över degspadet.
Rör med en slev tills jäsen har löst upp sig .
Blanda i nästan allt mjöl och knåda ihop degen.
Lägg på en handduk och låt degen jäsa i 30 min.
Häll ut mjöl på bordet lägg degen på mjölet och knåda.
Dela degen i 20 lika stora runda bollar och lägg dem på en plåt.
Lägg över handdukar på bullarna och låt dem jäsa i ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med 1 ägg som är ihopvispat med 1 msk mjölk.
strö över lite vallmofrön.
Lägg in bullarna i ugnen i 8-10 min .
Låt dem svalna på ett bakgaller .
Svar på frågor
Svar :
Det var en jätte bra ide , det kommer komma upp inom dem närmaste dagarna :)
Vad vill ni se ?
Vinbärskaka
Dagens recept :
2 ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
3 dl vinbär
Gör såhär :
sätt ugnen på 200 grader
knäck äggen i en bunke , häll i sockret och vispa ihop.
Tillsätt sedanbakpulvret , vaniljsockret och vetemjölet.
Tillsist häller du i det smälta smöret och rör ihop det till en jämn smet.
smöra formen med smör och strö på kokos eller ströbröd.
Häll i smeten i formen och häll över vinbären.
Ställ in kakan i ugnen i 20-25 min .
Ta ut kakan och servera med vanilj glass , vanilj sås eller bara som den är :)